dimarts, 24 de novembre del 2009

Museu d'història de Catalunya, un espai educatiu d'interès públic



El museu d’història de Catalunya ofereix un viatge al passat de la història catalana. Mostra i exposa com van ser les civilitzacions que van passar, habitar i deixar petjada a l’actual territori català.
Un dels grans encerts que té aquest museu és el fet d’utilitzar molts elements visuals per recrear la història catalana, ja que podem trobar des de recreacions de molins medievals, fins a cuines dels anys seixanta.
Per tant té com a objectiu principal mostrar a la societat quina va ser la influència de les diferents cultures que van trepitjar les terres catalanes a la societat actual, i apropar la població amb el concepte d’història i amb el que aquesta ens pot oferir si la coneixem.

El museu d’història ofereix una programa d’activitats on es pot observar un recorregut de sis propostes culturals, que són:

- El domus Templi (les cases del temple), és pot realitzar la visita a cinc castells templers: Montsó, Gardeny, Miravet, Tortosa i Peníscola.
- Els castells de Catalunya, que són 44 en total. Hi ha medievals, renaixentistes i de l’època moderna.
- El camí de Sant Jaume a Catalunya. S’inicia en el monestir de Sant Pere de Rodes, es passa per Montserrat i fins a Alcarràs.
- La Ruta del Cister, la qual mostra l’arquitectura cistercenca del Reial Monestir de Santa Maria de Poblet, el Reial Monestir de Santa Maria de Vallbona i el Reial Monestir de Santes Creus.
- La Ruta 1714, permet visitar els escenaris de la guerra de Successió.

A part d’oferir una programació d’activitats culturals pel públic en general, també gaudeix d’un programa destinat al servei educatiu que engloba l’educació infantil, primària, ESO i batxillerat. Aquests servei està destinat a que Infants i joves assoleixin les nocions bàsiques de la història catalana. Cal dir que totes les activitats que ofereixen estan constituïdes per educadors especialitzats.

Si ens limitem a l’educació primària, ofereix:
- contarelles: Polsína viatja pel temps i La Polsina salta de segle
- itineraris: Cap aquí i cap allà..., Habitatge i vida quotidiana al llarg del temps, l’evolució de la tecnologia: del sílex al xip, Els nostres amics, els antics, Temps de castells i Bruixes, pirates i corsaris
- taller de l’ historiador: En temps de la mitja lluna i l’hàbit i l’espasa
- història viscuda: El Consell dels Savis
Cal dir que al museu ens van oferir moltes facilitats en quan a la informació i a l'entrada, ja que les explicacions que ens van fer van ser molt clares i precises, cosa que facilita la feina.
Pel que fa a la temàtica del museu és un fet molt enriquidor que mostri totes les èpoques des de la prehistòria fins al món actual, oferint moltes figures, recreacions visuals i activitats en les quals es poden tocar les recreacions, fent d'aquesta manera particep al visitant i intentant inmiscuir-lo en la pròpia història passada. Com a conseqüencia d'aquest fet vaig descobrir una canço de Maria del Mar Bonet que resumeix una de les èpoques històriques que trobo més interessant, la Guerra Cívil i la dictadura franquista.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada